Nelleke is 28 jaar en werkt als redacteur voor omroep Gelderland. Zij is geboren en getogen op Texel en via Tilburg, Den Haag en Arnhem is ze vorig jaar in Nijmegen terechtgekomen.
Unieke spullen
Nelleke vindt vooral de originele en unieke spullen leuk. Haar huis is ingericht met spullen van de kringloop en een beetje van marktplaats. Allemaal verschillend maar toch past het bij elkaar. “Een geupcycled kastje, dat vind je alleen bij de kringloop. En niemand heeft zoiets!” vertelt Nelleke enthousiast.
De vuilniszak met kleding van tante Alie
Tweedehands spullen en winkelen bij de kringloop heeft Nelleke van jongs af aan meegekregen. Ook haar ouders komen regelmatig bij kringloopwinkels. Als kind droeg ze ook veel tweedehands kleding. “Dan stond er weer een vuilniszak vol tweedehands kleding voor de deur. Van tante Alie. Ik vond dat fantastisch!” Voor Nelleke’s ouders was de keuze voor tweedehands kleding vooral een budgettaire keuze. Ze hadden het thuis niet breed. Nelleke heeft nooit problemen gehad met de tweedehands kleding. Sterker nog, ze heeft het uiteindelijk omarmd en overgenomen.
Met de boot naar de overkant
Eens in de zoveel tijd ging Nelleke met haar ouders “naar de overkant” zoals ze dat op Texel noemen. Dan gingen ze verschillende kringloopwinkels af. Haar vader ging op zoek naar oude platen en vinyl en haar moeder naar kleding en snuisterijen. Vaak kwamen ze dan ook nog met een of ander meubelstuk thuis.
In haar studententijd in Tilburg ging ze vaak met een vriendin de kringloopwinkels af. “Dan waren we op zoek naar iets leuks voor carnaval en dan kwamen we uiteindelijk met een hele garderobe thuis.”

De meeste kringloopwinkels goed gesorteerd op kleur of maat
Winkelen in een kringloopwinkel is een aparte ervaring. “De leukste dingen vind je door alle rekken af te struinen. Tegenwoordig is het in de meeste kringloopwinkels goed gesorteerd dus dan kun je gewoon op je maat of kleur zoeken maar als alles door elkaar hangt dan moet je goed zoeken. Je krijgt er ook wel gevoel voor” vertelt Nelleke. “Ik kan het nu vrij snel scannen”. Inmiddels weet ze alle kringloopwinkels in de omgeving ook wel te vinden. Ze weet ook precies voor wat voor soort spullen ze waar moet zijn. Dat maakt het ook makkelijker zoeken als ze echt iets nodig heeft.
Lagere aankoopdrempel
De aankoopdrempel bij een kringloopwinkel ligt voor Nelleke lager dan bij een gewone kledingwinkel. Je moet ook snel beslissen want er is er maar een van. Daardoor kiest ze ook sneller voor kledingstukken die ze in een gewone kledingwinkel niet snel zou kiezen en die uiteindelijk ook heel goed bij haar passen.
“Ik geef tweedehands kleding met liefde en trots een tweede leven”
Hoewel Nelleke vooral tweedehands shopt om voor unieke items. Is ze zich ook heel bewust van het feit dat tweedehands winkelen een stuk duurzamer is. “Kleding wordt zo snel weer afgedankt. Soms is het amper gedragen. Ik geef deze kleding met liefde en trots een tweede leven. Net wat beter voor de wereld”.
Tip van Nelleke: ga regelmatig kijken bij een kringloopwinkel. Het is net schat zoeken, soms sta je met lege handen en een volgende keer vind je de pot met goud en ga je met tassen vol de winkel uit.