Onlangs hebben wij opnieuw het PSO-Trede 3 en het PSO 30+ certificaat behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat betekent dat we voldoen aan de eisen van PSO-Trede 3 én dat minimaal 30% van het personeelbestand dat bij ons in dienst is, bestaat uit mensen met een arbeidsuitdaging. Uit de toetsing blijkt dat Stichting 2Switch op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee leveren we op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen.
Inclusief werkgeverschap
De PSO is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. Doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidspositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen.
Dit doen wij door in onze organisatie werkplekken te faciliteren. Zo kunnen mensen met een arbeidsuitdaging onder begeleiding werk verrichten. Ook het sociale aspect hierin is heel belangrijk, ze worden weer onderdeel van de maatschappij. We kijken naar wat ze wel kunnen en stimuleren ze om door te groeien. Door werkplekken aan te bieden kunnen ze praktijkervaring opdoen en zelfs deelcertificaten halen, dit helpt hen om aan de slag te gaan bij andere werkgevers. Ons doel is dan ook: zorgen dat mensen het beste uit zichzelf kunnen halen.
PSO 30+
PSO 30+ is een extra uitlezing en certificering voor PSO-Trede 3 organisaties. Het PSO 30+ Certificaat sluit aan bij de nieuwe Aanbestedingswet die op 1 juli 2016 van kracht is geworden. De wet maakt het mogelijk voor publieke opdrachtgevers om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30% van het personeel in dienst bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het PSO 30+ Certificaat maakt voor opdrachtgevers zichtbaar welke organisaties aantoonbaar aan de 30% criteria voldoen. Op dit moment bestaat 44% van ons personeelsbestand uit collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus deze norm behalen wij ruimschoots.