De inzameling van textiel is een belangrijk onderdeel van 2Switch. Zo staan er in verschillende plaatsen textielcontainers waar inwoners hun herbruikbare kleding kunnen deponeren. Ook wordt in een aantal plaatsen textiel huis aan huis ingezameld en wordt kleding ingeleverd bij de aannames bij onze filialen. Zo komt er flink wat textiel binnen. Jaarlijks is dat 1,2 miljoen kilo.
De ingezamelde kleding komt vervolgens terecht bij een van onze textiel-sorteercentrales. Hier wordt al het textiel gesorteerd. Een deel vind als her-draagbaar textiel een weg naar de consument via onze eigen winkels. Wat niet geschikt is voor verkoop gaat naar de textiel-verwerkende industrie en krijgt een bestemming als isolatiemateriaal of ander producten. Een klein gedeelte van het textiel gaat naar ontwerpers die het textiel weer hergebruiken. Een van deze ontwerpers is Gönül Yigit.
Collectie gebaseerd op opa’s kledingkast
Gönül studeert Mode aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Voor haar afstudeercollectie wist ze meteen wat ze wilde maken. Gönül vertelt: “Ik heb de collectie gebaseerd op mijn opa. Zijn kledingkast bevat enkel klassieke elementen. Kostuums, overhemden en sweaters. Allemaal in neutrale kleuren en van goede kwaliteit. Met deze items kan hij veel combinaties maken”. De aandacht en liefde die hij besteedt aan zijn kleding is voor Gönül een bron van inspiratie. Zo kan het dus ook, in plaats van fast fashion waarbij kleding goedkoop is en snel weer wordt afgedankt. Dat is totaal niet duurzaam terwijl de kleding van haar opa echt jaren mee gaat.
Niet geschikt voor de winkels, wel als materiaal
Voor de collectie had ze een goed beeld van de materialen die ze wilde gebruiken. Mannenkleding zoals colberts, pantalons en overhemden. En dan het liefst afval, dus kleding die niet meer tweedehands gedragen kan worden. Zo kwam ze terecht bij de textiel-sorteercentrale van 2Switch in Arnhem. Daar vallen ook veel overhemden en kostuums af. Versleten of vieze kragen en boorden, dat komt natuurlijk niet in de winkels terecht maar de panden zijn nog heel goed herbruikbaar. Vanuit de textiel-sorteercentrale werden kledingstukken apart gehouden voor Gönül en hier maakte zij zelf een selectie uit. Ook heeft ze een dag meegeholpen met het sorteren van textiel. Zo kreeg ze een beter beeld van wat er zoal binnen komt en kom ze er nog specifieke items uithalen. Deels versleten gordijnen bijvoorbeeld, die stof paste er perfect bij! Juist met stoffen is het ook heel belangrijk om ze te voelen.
Statement tegen fast fashion
De collectie is volledig gemaakt van gebruikte materialen en is een statement tegen fast fashion. Als kritiek op het koop- en weggooigedrag van de maatschappij waarin we tegenwoordig leven. De collectie heeft de naam “ZÈKAR”, de bijnaam van haar opa.
Finalist bij de Redress Design Awards
Gönül besloot zich met haar collectie in te schrijven voor de Redress Design Awards. De grootste duurzame design wedstrijd ter wereld. In deze wedstrijd bereikte zij zelfs de finale. Helaas was het dit jaar niet mogelijk om fysiek af te reizen naar Hong Kong, de thuisbasis van Redress, door alle coronamaatregelen. De wedstrijd was dus een online proces. Twee intensieve weken vol workshops en design challenges. Dit was een leuke ervaring en ze heeft hier dan ook veel van geleerd. Ook heeft het veel publiciteit opgeleverd voor haar collectie.
Afstuderen in coronatijd
Door corona was het niet mogelijk om de afstudeercollectie te presenteren met een modeshow. Dit was wel een flinke teleurstelling want dat is waar je aan als student Mode 4 jaar naar toewerkt. Gelukkig heeft ze een mooie online presentatie gemaakt en is het bereik nu nog groter. Sowieso was afstuderen in coronatijd pittig. Vrijwel alles moest vanuit huis. Maar waar haar klasgenoten soms in de problemen kwamen voor materialen doordat stoffenwinkels gesloten waren, bleef de textielcentrale van 2Switch beschikbaar voor Gönül. Zij had genoeg materialen tot haar beschikking en kon dus ook gewoon door.
“Niet meewerken aan het probleem maar onderdeel zijn van de oplossing”
Inmiddels is Gönül afgestudeerd. Ze wil erg graag verder in de duurzame fashion. Zoals ze zelf zegt: ik voel me als nieuwe generatie verantwoordelijk. Dit is het moment dat het anders moet, ik kan dit dus ik wil het op deze manier doen. Niet meewerken aan het probleem maar een onderdeel zijn van de oplossing”. Gonul en 2Switch willen hun samenwerking ook graag in 2021 voortzetten.
Je kunt de collectie van Gönül hier bekijken: https://arnhemfashiondesign.nl/en/graduation/2020/gönül-yigit